Het grote vogel(tel)weekend

Het grote vogel(tel)weekend

Mooie planten, kleurrijke bloemen: dat zijn natuurlijk de eerste dingen die aan een tuin doen denken. Essentieel, uiteraard. Maar een tuin komt (voor mij toch) pas helemaal tot leven wanneer dieren hem uitkiezen als hun biotoop. Gaande van onooglijk kleine insectjes, bijen, vlinders, tot egels en vogels, zonder hen zou een tuin toch echt niet hetzelfde zijn.

Vogels voederen is een beetje mijn remedie tegen winterdipjes.

Twee echte vogels en drie ‘voor de sier’. Bijna een zoekplaatje

De meesjes zorgen voor vrolijkheid door het enthousiasme waarmee ze van ‘het buffet’ komen snoepen. Mevrouw merel wacht geduldig op de grond, op wat er daar boven haar verspild wordt. Snel-snel komt ook het roodborstje zijn deel ophalen.
Voor de zoveelste keer zijn de bosduiven erin geslaagd om het kleine voederhuisje van de grote bloempot naar beneden te laten donderen. Wellicht kunnen ze zo nog sneller naar binnen schrokken wat erin lag.
Vlaamse gaaien eisen de zakjes met pinda’s op.
Een groene schicht: dat kan niet anders dan een wegschietende parkiet zijn.
De grote jongens zoals de eksters en kauwen strijken in groep neer op het gazon. Wanneer niemand kijkt (of dat denken ze toch), duiken de kauwen op de vetbollen af.
De meest imposante bezoeker daarentegen heeft alleen oog voor de vijver, of beter gezegd, de bewoners daarvan: de reiger. Die zullen we wel niet te zien krijgen tijdens ons telkwartiertje, tenzij we twijfelachtig vroeg uit bed raken.

Vogels tellen dus:
Dit weekend organiseert Natuurpunt weer ‘Het grote vogeltelweekend‘.
“Een kwartiertje tijdens het weekend van 25 en 26 januari 2020. Dat is alles wat je nodig hebt om mee te doen met het grootste tuinvogelonderzoek in Vlaanderen. Zo kan Natuurpunt de toestand van de tuinvogels volgen over de jaren heen.”

Meer info over het tellen, tips hoe vogels aan te trekken, te voederen en uiteraard ook de getelde vogelaantallen ingeven; voor dat alles (en nog veel meer) kan je op de site van Natuurpunt terecht.
Dat vogeltje dat van de vetbol aan het snoepen is: was dat nu weer een pimpelmeesje of een koolmeesje? Op deze poster vind je de meest voorkomende vogelsoorten. Het ideale hulpmiddel om het geheugen op te frissen. Of uiteraard ook heel leuk om samen met de (klein)kinderen te ontdekken welke vogels op bezoek komen.

Ga jij ook aan het tellen dit weekend?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *