De week was (noodgedwongen) wat rustiger. Geen probleem, ook binnen kan ik met de tuin bezig zijn.
Inventariseren en plannen
Op zaterdagmiddag mag ik voor mijn boosterprik tegen dat vermaledijde virus. Niet lang daarna komt de stijve arm al opzetten.
Op zoek dus naar een klusje dat niet al te veel inspanning vraagt.
Het sorteren van het zaad voor de moestuin is daar ideaal voor.
Eerst maak ik de inventaris op: wat heb ik nog allemaal? Ook schrijf ik er gelijk bij wanneer het gezaaid moet/kan worden. Dat is handig voor de zaaiplanning.
Per maand noteer ik daarop wat er dan gezaaid kan worden. Daarvoor hoef ik dus enkel de inventaris te overlopen.
Ook de zadendoos organiseren is hierdoor kinderspel.
Na de moestuinzaden is het de beurt aan de bloemenzaden.
Eigenlijk ga ik hier op dezelfde manier te werk als bij de groenten. Ik inventariseer alles en op basis daarvan maak ik een planning op. Wel heb ik hier nog de onderverdeling in eenjarige en vaste planten.
Kiezen (en verliezen?)
In de bestaande borders zijn er een aantal planten die ik wil vervangen. Maar daarvoor moet ik dus eerst op zoek naar alternatieven. Ik beken dat ik me in zo’n zoektocht helemaal kan verliezen. Er zijn zoveel mooie planten maar ze moeten natuurlijk wel passen op de plaats waar ze terecht gaan komen.
Als eerste zoek ik een vervanger voor de Hosta’s bij de Catalpa. Ik slaag er niet in om ze slakkenvrij te houden en ze zijn dus heel snel meer ergernis dan plezier. Tussen die Hosta’s staan sieruien geplant. Die doen het daar erg goed, dus ik zoek iets dat ook mooi hiermee combineert. Voorlopig valt de keuze op Betonie (Stachys officinalis).
Een andere plant die ik graag veranderd zie, is een van de Geraniums (Geranium cantabrigiense ‘Cambridge’). Dit is een heel dankbare vaste plant maar ik heb hem op teveel plaatsen naar mijn zin staan intussen. Dus in de zone bij de Catalpa wil ik hem graag vervangen door Loodkruid (Ceratostigma plumbaginoides).
Nieuwe border uitwerken
Al een hele tijd speelt het idee van een border rond de vijver. Vorig jaar was ik er al wat mee bezig geweest maar door omstandigheden was ik er toen niet verder mee geraakt. Tijd dus om de draad weer op te nemen.
De basisvorm had ik al klaar dus daar kon ik op verder werken.
Als eerste heb ik hiervan een matenplan uitgetekend. Wanneer het weer het toelaat wil ik dit al eens uitzetten om zo een concreter gevoel te krijgen.
Nu is het de beurt aan het invullen met de structuur van de beplanting: waar komen heesters, vaste planten,…?
En dan het concreet maken: welke vaste planten, welke siergrassen en vooral: welke boom?
Die boom, daar is al wat over getwijfeld. Het allerliefste zou ik een Blauwe Regen op stam kiezen maar ik lees hier en daar dat die stam op de duur niet sterk genoeg is voor de kroon en dus ondersteuning nodig zou hebben. Daar stond dan een foto bij van blauwe regen met een hele verstevigingsconstructie die het lichte en elegante van de plant helemaal weghaalde. Dus misschien toch maar verder zoeken.
Op het lijstje nu staan onder andere een vijgeboom, Tamarix en Krentenboompje. Wordt nog vervolgd dus, wanneer ik eindelijk kan beslissen.
Over de vaste planten zal er minder twijfel zijn. Geranium ‘Azure Rush’ en Gaura staan daar al op de wensenlijst.
Een wat dubbel gevoel bij deze week. Echt buiten werken geeft natuurlijk een concreet en zichtbaar resultaat. Maar anderzijds is een goeie planning maken ook belangrijk.