Tuinieren is vaak een beetje plannen en vooruitdenken. Dat is zeker het geval wanneer het om bollen en knollen gaat.
Wil je genieten van vrolijke voorjaarsbloeiers en zo tegelijk de bijen aan voedsel helpen, dan is het nu het moment om aan de slag te gaan.
Handige tips
Lijkt zo’n bollenveldje jou ook wat?
Hier zijn een paar tips om het zeker te doen slagen:
- Kies voor soorten die verwilderen, dan breiden ze zich uit zonder dat je er iets aan hoeft te doen. Handig, niet?
Krokussen, kleinbloemige narcissen, kievietsbloem,… keuze genoeg. Wel even opletten natuurlijk dat ze geschikt zijn voor de groeiomstandigheden in jouw tuin (grondsoort, vocht, licht).
- Wanneer de bollen op een plaats komen waar je het gazon wil blijven maaien, selecteer je best vroegbloeiende soorten: allerlei soorten krokussen en vroegbloeiende Narcissen zoals ‘Februari Gold’ of ‘Tete a tete’ zijn goeie keuzes.
Op het moment dat het gras weer gaat groeien en afgereden moet worden, zijn de bollen al uitgebloeid en hebben ze de kans gehad om genoeg voedsel op te slaan in de bollen voor het volgende jaar.
Als je niet gaat maaien en het een ‘echte bloemenweide’ wordt, kan je ook later bloeiende soorten kiezen.
- Het meest natuurlijke uitzicht krijg je wanneer je voor het planten alle bollen door elkaar husselt en ze uitstrooit. Dan gewoon planten waar ze neerkomen. Dus niet alle bolletjes ‘netjes’ een plaats geven. In de natuur staan de planten ook niet in rijtjes ;-).
Heb je geen gazon of wil je er liever geen bolletjes in planten? Ook in de border of met potten kan je voorjaarsbloeiers een plaats geven.
Waar te koop?
Zelf heb ik bewust voor biologisch gekweekte bollen gekozen. Volgens bepaalde onderzoeken zouden er in ‘gewone’ bollen zoveel gifstoffen zitten dat het in plaats van goed voor de bijen, net schadelijk is.
Het vergt wat meer zoekwerk en nog niet alle soorten zijn als bio verkrijgbaar, maar toch denk ik dat er voor elk wat wils is.
Het grootste deel van mijn bollen bestelde ik bij Natural Bulbs maar ook Tuinadvies heeft een beperkte selectie biobollen.
Een overzichtje van adressen en sites (niet gesponsord):
Bolletjes in mijn tuin
Op de plaats waar deze zomer de ligstoelen stonden, zijn er twee nogal grote kale plekken in het gazon. Afijn, kaal qua gras, niet qua mos.
De linkse zone is te dicht bij het al eerder geplante bollen maar de rechtse is ideaal om een nieuw ‘veldje’ te maken.
Als jouw gazon wel in perfecte conditie is, zal het iets meer moeite kosten om de bolletjes te planten.
Van de nieuw geplante bolletjes kan ik uiteraard nog geen resultaten tonen, maar dit voorjaar hebben we al kunnen genieten van de eerst aangeplante zone.
Zo leuk om alles te zien evolueren, van de kopjes die voorzichtig boven komen piepen tot de enthousiaste volle bloei.
Ik kijk er al naar uit om daar ook in de nieuw aangeplante zones van te genieten.
De nectar voor de bijen en vrolijke kleuren voor ons, als dat geen mooie deal is?
Ga jij ook bollen planten?