Dagboek 2020 week 3

Dagboek 2020 week 3

Een week met niet zo heel veel eenheid in uitgevoerde klusjes… maar wel een waarin ik nog maar weer eens besef hoeveel plezier het bezig zijn in de tuin me geeft!

Maandag 13/01/2020

Stilaan beginnen de opruimkriebels te komen. Daar zal het zachte weer ook wel voor iets tussenzitten. Ik heb die kriebels maar omgezet in het opruimen van het hoekje bij / onder de hazelaar. Daar zouden (hopelijk binnenkort) de Anemoontjes (Anemone blanda) moeten bovenkomen. Dat dikke zompige pak herfstblad vormt in ieder geval geen belemmering meer hiervoor.

Dinsdag 14/01/2020

Nog een stukje tuin van afgevallen blad, onkruidjes,… ontdaan. Ditmaal in de ‘paarse border’ (beplanting met onder andere groepen Agastache ‘Purple Haze’ en Verbena, vandaar de naam).
Ook heb ik die Verbena’s (Verbena bonariensis) teruggesnoeid. De wirwar van half verdroogde bloeistengels maakte me niet heel erg vrolijk meer. Wetende dat die takken in het voorjaar ook altijd meeldauw krijgen… weg ermee!
Zo leuk om zien hoe hier al heel veel bolletjes en knolletjes komen piepen.

Irisjes (Iris reticulata) komen weer boven

Gelijk ook de bekentenis dat ik niet van alles nog perfect weet wat ik nu weer waar geplant heb afgelopen najaar. Ach ja, een verrassing is soms des te leuker.

Woensdag 15/01/2020

Vandaag leg ik de focus op de moestuin. Die moest nog verder opgeruimd worden. Ook het moment om de pastinaken (ras Mitra) te oogsten. De opbrengst viel me echt niet tegen. Van slechts twee vakken raakte het bakje toch goed vol.

Oogstresultaat van pastinaak (Mitra)

Met wat pijn in het hart heb ik de – nog beperkt bloeiende – Goudsbloemen weggehaald. Wat onkruid hier en daar, al enkele vroeg gekiemde esdoornzaailingen,… allemaal weg ermee.
Na het leegmaken was het tijd om een laagje compost te spreiden.

Compost verspreid op de vakken die het nodig hebben

Dit keer kon ik van onze ‘eigen gemaakte’ gebruiken aangezien we onlangs pas de bakken leeggemaakt hadden en dus een mooie berg liggen hebben. Het zal iets meer wieden worden in het voorjaar omdat die natuurlijk niet zo ‘zuiver’ is als de commerciële, maar het scheelt toch wil dik in de portemonnee. Dat zijn weer centjes die aan andere, leukere dingen besteed kunnen worden.

Donderdag 16/01/2020

Wat een zalig weertje, de zon op mijn rug. Het voelde bijna als lente!
Bijna drie uur lang ben ik nog wat aan het opruimen geweest. Nu was de ‘ronde border’ mijn doelwit.

Vrijdag 17/01/2020

Een rustig dagje. Die uurtjes gisteren waren misschien toch wat van het goede teveel.
Ik heb wat opzoekingen gedaan, oriëntatie voor geschikte steunen voor een aantal van de siergrassen (Miscanthus sinensis ‘Gracillimus’) die anders (teveel naar mijn zin) openvallen. Vorig jaar had ik via de site van Peacock al steunringen aangeschaft voor de grote exemplaren. Dat bevalt zo goed dat ik ook de kleinere beter tot hun recht wil laten komen.

Zaterdag 18/01/2020

Ditmaal een opruimklusje binnen. Hoeveel meststoffen kan een tuinier hebben? De moestuin, kleinfruit, Buxus, Clematis, vaste planten,… allemaal hun eigen soort. Toch maar eens uitzoeken of de inhoud (NPK + andere elementen) echt wel zo specifiek is en of we voor een paar dingen niet wat universeler kunnen gaan.
Maar de kast is in ieder geval weer netjes en overzichtelijk voor nu.

Alles netjes in het gelid

Zondag 19/01/2020

Geen site die ik meer bezoek dan die van het KMI vermoed ik. Vooral de minimumtemperaturen hou ik ’s winters goed in het oog. Nu is het zover: er is vorst voorspeld, tot -4°. Ik heb niet heel veel vorstgevoelige planten, op de Hebe’s na. Dus aan de slag om ze een beschermend jasje te geven.
Het Miscanthusblad dat nu massaal begint los te komen, kwam hierbij goed van pas. Dat royaal rond en over de planten draperen en dan een beschermhoes erover. Even geen zicht maar het is voor het goeie doel.

Hebe goed ingepakt tegen de vorst

Wat de komende week zal brengen, is nog een beetje afwachten. Ik moet in ieder geval na mijn vakantie weer aan het werk (maar zeker niet met tegenzin). Dus de vrije tuintijd zal wat meer plannen worden.

Ben jij al bezig met de (moes)tuin of wacht je tot het lente wordt?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *