Lentebodes en winterbloeiers

Lentebodes en winterbloeiers

Geen dagboekje van afgelopen week want die was allerminst productief of boeiend. Op nog wat grassen snoeien na, heb ik mijn handen niet kunnen vuilmaken.
Het leek me leuk om in plaats daarvan eens een overzichtje te maken van wat momenteel allemaal (al) in bloei staat.

Deze Viburnum tinus ‘Eva Price’ staat al van november in bloei. In het begin was er hier en daar een bloemtros maar intussen is zowat de hele struik bedekt. Heel tof is de kleurverandering van knop (roze) tot open bloem (wit). Na de bloei volgen trouwens nog blauwe bessen. Deze struik geeft echt kleur aan de winter.

Viburnum tinus ‘Eva Price’

Helleborus, de eerste plant die met frisse groei komt in het nieuwe jaar. Ik zou ze zo de grond uitkijken eens ik ‘leven’ gespot heb.
Helleborus odorus staat al van in het begin hier in de tuin, een keuze waar ik nog steeds erg blij mee ben. Appeltjesgroene bloemen die bovendien ook nog geuren, tenminste als het niet te koud en winderig is.

Helleborus odorus

De laatste jaren heb ik telkens nog wat Helleborussen bijgekocht om in de potten op terras te planten. Na de winter krijgen ook zij dan een plaatsje in de tuin. Helaas is dat verplanten niet altijd succesvol. Gelukkig is het wel gelukt bij deze prachtige, rode soort.

Naamloze maar daarom niet minder mooie Helleborus

Voor het echte voorjaarsgevoel zorgen natuurlijk de bolletjes en knolletjes.
Dit jaar waren de Irisjes (Iris reticulata) er als eerste. Instant lente!

Iris reticulata

Sneeuwklokjes mogen natuurlijk niet ontbreken. Ik had al een keer knolletjes gekocht maar met weinig resultaat. Zekerder is om ze als plantje te kopen of nog beter, te krijgen, zoals ik van mijn zus uit haar tuin. Zo blij dat ik ze zag opkomen dit jaar, missie gelukt dus. Nu mogen ze gestaag uitbreiden.

Sneeuwklokjes

Nog een krijgertje zijn deze Crocussen. Dit keer was de gulle gever mijn vader. Begonnen een aantal jaar terug met hier en daar een knolletje en nu al bijna een zee van paarse bloemetjes…

Crocusjes

Er is nog meer op komst. De paaslelies hebben al kleur in de knoppen, de Anomoontjes (Anemone blanda) komt ook weer piepen en in een Primula die ik een paar jaar terug in de tuin geplant heb, zitten een massa aan bloemen klaar. Om het nog niet over de tulpen te hebben, zoveel blad al boven…!

Wel wat dubbel, voor sommige dingen is het eigenlijk (veel) te vroeg, en die klimaatproblemen maken me ook wel ongerust.
Maar voor nu, al dat moois is er nu eenmaal, gaan we er gewoon lekker van genieten.

Wat brengt die vroege lente al bij jou in de tuin?


One thought on “Lentebodes en winterbloeiers

  1. Hoi Geke, inderdaad de helleborus blijven er buiten wel iets frisser eruit zien dan binnen. Maar als het zo winderig en regenachtig is als deze week is het toch fijn om er binnen van te genieten. Misschien heb je een frisse gang of koud raam om ze eens in te proberen. Ze staan bij mij nu een week te bloeien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *