Dagboek week 9 : Zo wisselvallig als het weer

Dagboek week 9 : Zo wisselvallig als het weer

Een erg variabele week, afgelopen zeven dagen.

Op maandag heb ik de in januari gezaaide slaplantjes verspeend. Dat lijken ze, op één na, goed overleefd te hebben. Als de temperatuur het toelaat, verhuizen ze binnenkort naar de serre buiten.

Slaplantjes verspeend

Op dinsdag heb ik een uurtje gespijbeld van werk om de moestuin ‘te spitvorken’. Met de bakken kan je natuurlijk niet meer spitten zoals je in een gewone moestuin zou kunnen. Toch moet de grond van tijd tot tijd wat luchtig gemaakt worden, dus dat gebeurt dan met de spitvork.
Tot twee jaar terug moest ik dan ook telkens een aantal touwtjes vervangen die de vakken afbakenen in de bak. Sinds ik hiervoor metserskoord gebruik hoeft dat niet meer.

Regenweer en natuurlijk ook werkdrukte zorgen ervoor dat ik woensdag en donderdag de eigen tuin even in de steek moet laten.

Op vrijdagavond bereid ik mijn favoriete klus voor: tomaten zaaien! Hier kijk ik dus echt heel de winter naar uit. Nu wordt het voorjaar voor mij echt tastbaar. Zaad uithalen, labels schrijven, potjes met zaaigrond vullen en zich laten volzuigen met water, daaruit bestond de voorpret.
Op zaterdag kan ik dan aan het zaaien!
Vijf soorten zijn het dit jaar. Twee soorten rode kerstomaat namelijk Christmas Grapes en Rubin Pearl. Golden Pearl is zoals de naam al laat vermoeden een gele kerstomaat. Roma is – voor de hand liggend – een romatomaat en Tolstoi is de gekozen trostomaat.
Nu weer elke dag kijken of er nog niets komt bovenpiepen!

Wonderbaarlijk wat er uit deze kleine zaadjes kan ontstaan…
Nu geduld oefenen…

Op zaterdag heb ik ook nog een klusje uitbesteed aan mijn man. Hij mag het gazon van kalk voorzien. Ideaal met de regen die erna komt. Binnen een paar weken kunnen we dan bemesten.

Zondag is toch nog een onverwachte tuindag geworden.
Ik heb een – heel aangenaam en interessant – klantenbezoek en uiteindelijk ga ik naar huis met een paar extra planten. De Echinops heeft niet zo’n grote kluit dus die heb ik maar gelijk bij thuiskomst zijn plaats gegeven. Grappig toeval wil dat ik eigenlijk een gelijkaardige ging aanschaffen bij de kweker later dit voorjaar. Als deze aanslaat, hoeft dat dus niet meer en heb ik bovendien een plant ‘met achtergrond’. Altijd leuk!
Toen ik dan toch al buiten was, heb ik maar gelijk de varens teruggesnoeid. Even wennen aan die (gelukkig tijdelijke) leegte maar zo half groen-half bruin en totaal ineengezakt is ook niet het meest aangename zicht. In het plantvak ervoor, tussen de Hosta’s die nog even in winterslaap zijn, komen de Alliums al op. Zo fijn, fris groen nieuw blad!

Varens herleid tot stompjes maar wel al veel fris Alliumblad

Voor komende week wordt het nog even afwachten wanneer ik weer wat tuintijd kan spenderen. Veel werk, een paar afspraken en het huishouden dat ook nooit stopt, kijken of dat te combineren valt.

Hoe was jouw week?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *